Hatay Usulü Kömbe

Kömbe Nedir ?
Kömbe Hatay’da yapılan meşhur bir yiyecektir. İçerisinde oldukça fazla şey olan Kömbe lezzeti ile birçok insanı mutlu eder. Bu noktada sadece o bölgedekiler için değil, ülkemiz için oldukça önemli bir lezzettir.

Kömbe Nasıl Yapılır ?

Kömbe ya da Antakya Kömbesi, Antakya’ya ve Hatay’a dair en önemli tatlılardan biri. Kömbe ismi ile anılan bu tatlıyı Anadolu’nun birçok yerinde bulabilirsiniz. Fakat Hatay’da hazırlanan orijinal versiyonu diğer bölgelerde hazırlanan versiyonlarından oldukça farklı. Hatay Kömbesi; içerisinde karanfil, mahlep, tarçın, yenibahar, zencefil ve damla sakızı gibi pek çok farklı ham madde bulunuyor. Baharatlar ile zenginleştirilen kömbe, yumurta ve yoğurt bulunmayan bir hamur ile hazırlanıyor. Bu özelliğiyle uzun süre taze kaldığını dile getirmek mümkün. Özellikle bayram sofralarında tercih edilen Kömbe’yi paketlenmiş hali ile satın alabilir ve evinizde tüketebileceğiniz gibi sevdiklerinize hediye olarak da götürebilirsiniz.

Meşhur Antakya Kömbesi Tarifi İçin Malzemeler: 150 gram eritilmiş tereyağı veya margarin, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı süt, 1 su bardağı toz şeker, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya, 1 tatlı kaşığı kömbe baharatı, Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz içi, 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi (orijinal de şart değil ama çok yakışıyor), 3-4 su bardağı un, Susam, Kömbe kalıbı (şart değil), Su bardağı ölçüm 200 ml’lik, Çay bardağı ölçüm 100 ml’lik

Meşhur Antakya Kömbesi Tarifi Nasıl Yapılır?

Öncelikle tereyağını eritip, soğuması için bir yoğurma kabına alıyoruz, İçine sıvı yağını ve sütü döküp karıştırıyoruz, Ardından şekeri ve hazır aldığınız kömbe baharatını veya malzeme listesindeki karışımdan ilave edip, iyice karıştırıyoruz, Vanilya ekliyoruz, Karışımın içine önce bir su bardağı un ile birlikte kabartma tozunu ekliyoruz, Ardından yavaş yavaş un ilave ederek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz (ben 3,5 su bardağı ilave ettim), İyice yoğrulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elimizde yuvarlıyoruz, Kenarda beklettiğimiz susamlı kasenin içine batırıp, sonra da kömbe kalıbının içi dolacak şekilde bastırıyoruz, Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize kalıbı ters çevirip ayırıyoruz. Bazen hamur hemen çıkmayabilir. Yavaşça tepsiye vurarak düşmesini sağlayabilirsiniz. Eğer kömbe kalıbınız yoksa, elinizde yuvarladıktan sonra hafifçe üzerlerine bastırarak şekil verebilirsiniz, Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, pembeleşinceye kadar pişiriyoruz, Fırından çıkan kurabiyeleri, iyice soğuttuktan sonra kavanozlarda saklıyoruz. Kurabiyeler fırından çıktıktan sonra yumuşak bir kıvamda olup, soğuduktan sonra sertleşiyor.

 

Yorum Yap
Anasayfa
Giriş Yap
Favorilerim
Karşılaştır